Client: University of Birmingham
Project value: £35,000
Project size: 9,500 sq ft

 

The challenge

A burst water main had led to extensive flood damage to catering facilities at the University of Birmingham. We were asked to redesign and fit out the basement food court, which seats around 360 people. The timescales were tight – just five months from concepts to completion.

 

What we did

Mindful of the fast turnaround needed, we completed the concepts, including all visuals, in just three weeks. We also designed the scheme to be quick to implement. And, by carefully managing the stakeholder approval process and consulting closely with other contractors, we ensured an efficient fit-out.

To encourage full use of the space by students with different needs and preferences, our design incorporated a variety of seating – from booths to high seating and clusters.

We also gave the space a more upmarket feel by developing a new brand and collateral that included a logo, signage, menus, packaging and more.

 

Results

The university was so pleased with our designs it up-scaled the proposals, viewing the refurbishment as an opportunity to provide an attractive new facility for students, staff and visitors.

The new food court has been exceptionally well received by students and staff, and is encouraging students to get involved in more on-campus activity. It’s set the benchmark for all future development across the campus, and throughout the education sector.